Värien käyttö sisustuksessa

Seuraavaksi kirjoitan värien käytöstä sisustuksessa. Yksi tärkeä sisustukseen vaikuttava tekijä on värit ja niiden käyttö. Kuten edellä jo totesin, suomalaisessa sisustuksessa suositaan usein valkoista. Suomalaisten sisustuksessa värien käyttö on usein erittäin maltillista. Kuitenkin, värien käyttö voi antaa sisustukseen uutta, raikasta ilmettä helposti ja nopeasti. Vaikka värien käyttö on pitkälti makuasia, on kuitenkin olemassa suosituksia ja asiantuntijoiden mielipiteitä siitä, mitkä värit sopivat yhteen ja mitkä eivät. Värien valinta voi olla varsin vaikeaa, koska saatavilla oleva väriskaala on todella laaja. Mutta kuten Iltalehden sisustamista käsittelevä artikkeli asiasta sanoo, värien käytöstä ei ole olemassa absoluuttisia totuuksia.

Miten värit valitaan?

Värejä valitsevan voi olla kuitenkin vaikea tietää, mitkä värit sopivat yhteen. Maalivalmistaja Tikkurilan sivuilla neuvotaankin värien valinnasta. Lähiväriharmoniasta on kyse silloin, kun valitaan väriympyrän kehältä lähekkäisiä värejä, esimerkiksi oranssi ja punainen tai turkoosi ja vihreä. Toinen tapa yhdistellä värejä ovat vastavärit, eli punainen ja vihreä, keltainen ja violetti tai sininen ja oranssi. Päävärejä punainen, sininen ja keltainen ei suositella yhdisteltäviksi liikaa.

Värejä voi tuoda sisustukseen muullakin tavalla kuin maalaamaalla. Toinen vaihtoehto on tapetointi. Väriä sisustukseen saa myös esimerkiksi värikkäillä huonekaluilla tai vaikka lampuilla. Myös erilaiset tekstiilit, kuten matot ja verhot voivat tuoda väriä huoneeseen ja toimia eräänlaisina katseenvangitsijoina.