Sisustamisen trendit Suomessa

Tässä lyhyessä artikkelissa käyn läpi sisustuksen trendejä Suomessa. Keskityn pääasiassa nykypäivän sisustukseen. Perinteisesti Suomessa sisustaminen on ollut niukkaa ja vaatimatonta. Niukassa sisutuksessa olennaista oli käytännöllisyys ja esineet olivat pääasiallisesti välttämättömiä käyttöesineitä.

Moderni sisustus on suosittua

Suomessa suositaan nykyään modernia sisustusta. Moni haluaa kodistaan varsin pelkistetyn ja valoisan. Skandinaavinen sisustustyyli on arvostettua myös Suomessa. Valkoinen on erittäin paljon käytetty väri sisustuksessa, ja moni haluaakin sisustaa kotinsa lähes täysin valkoiseksi.

Sisustustrendit kuitenkin muutttuvat. Tällä hetkellä moni etsii sisutukseensa mummolan tuntua, eli entisajan huonekaluja. Moni myös haluaa tapetoida asuntonsa entisajan tyyliin. Jotkut ostavat antiikkisia huonekaluja, kun taas toiset ostavat sisutusliikkeistä uusia, mutta retrohenkisiä huonekaluja. Tietynlainen trendi ovatkin uudet tuotteet, joihin on lisätty valmistushetkellä ajan patinaa, kuten kulumista.

Funktionalismi on hallinnut suomalaisten sisustusajattelua vuosikymmenet Olennaista on tilan toimivuus, pikemminkin kuin koristeellisuus. Arkkitehti Alvar Aalto on suomalaisen funktionalismin tunnetuin nimi, ja Aallon suunnittelemat kalusteet ovat tärkeä osa tänäkin päivänä monen suomalaiskodin sisustusta. Aallon suunnittelemaa arkkitehtuuria näkee ympäri Suomea, ja esimerkiksi Jyväskylän Aalto-museossa on laaja valikoima Allon suunnittelemia tuotteita.

Toista funktionalismin tyyppiä edustavat Ikea-kalusteet, jotka ovat nykyään monen suomalaiskodin sisustuksessa tärkeällä paikalla. Ikea-kalusteet ovat tyypillinen esimerkki funktionalistisista, sarjavalmistetuista huonekaluista. Ikean huonekaluilla sisustamista on myös kritisoitu monesta syystä. Kriitikoiden mukaan monet kodit ja julkiset tilat näyttävät samoilta, koska ne on sisustettu tylsillä Ikea-huonekaluilla. Yksi Ikean suosion syistä on erittäin kilpailukykyiset hinnat.

Rakkaus luontoon näkyy sisustuksessa

Suomalaisessa sisutuksessa puu on usein tärkeä elementti. Yksi syy siihen on tietysti puun saatavuus lukuisien metsien maassamme. Myös valaistus on usein tärkeä osa suomalaisen kodin sisutusta. Monessa kodissa käytetään runsaasti kynttilöitä, etenkin talvella ja joulun aikaan. Moni myös haluaa tuntea luonnon läheisyyden sisustuksessa. Varsin suosittua onkin esimerkiksi kasvien käyttö kodin sisustamisessa, ja monen suomalaiskodin sisutukseen kuuluvat myös luontoaiheiset taulut ja valokuvat.

Millaisia materiaaleja suositaan suomalaisissa kodeissa?

Seinissä käytetään useimmiten tapettia tai maalia. Lattian materiaalit vaihtelevat, mutta suomalaisessa kodissa esimerkiksi laminaatin käyttö on yleistä. Teknologian yleistyessä myös monen kodin sisustuksessa teknologia on näkyvissä. Suurien stereoyhdistelmien suosio on vähentynyt, sen sijaan televisiot ovat entistä suurempia. Moni pitää nykyään jo 40-tuumaista televisiota liian pienenä kotiinsa. Myös pöytätietokone ja erilaiset oheislaitteet ovat monen kodissa näkyvällä paikalla.

Myös Suomessa, niin kuin monessa muussa länsimaassa, sisustamiseen usein kiinnitetään huomiota ja siihen käytetään sekä aikaa että rahaa. Tämä on tosin hyvin yksilöllistä, kaikkia sisustaminen ei kuitenkaan erityisemmin kosketa. Inspiraatio sisustamiseen saadaan esimerkiksi sisustuslehdistä. Esimerkki perinteisestä sisustuslehdestä on Avotakka , joka on ilmestynyt jo vuodesta 1967. Lehdestä tuli suosittu 1970-luvulla.